Güldünya’dan Meşe Palamudu ile merhaba... - Radikal Kitap

Güldünya’dan Meşe Palamudu ile merhaba… – Radikal Kitap

yokokapak

Radikal Kitap (17.06.2014) 1990’lı yıllarda kadar Pazartesi Dergisi’ni çıkaran Kadın Kültür ve İletişim Vakfı’nın bünyesinde yeni bir yayınevi kuruldu: Güldünya Yayınları. İlk kitap Yoko Ono’nun 80’inci yaşgünü şerefine yayımladığı çizim ve yazılarından oluşan Meşe Palamudu.

 

Yeni yayınevi, 2004’te iki ağabeyi tarafından sokak ortasında vurulduktan sonra kaldırıldığı hastanede katledilen Güldünya Tören’den alıyor adını. Güldünya, kadınlara yönelik şiddetle mücadelede simgeleşmiş bir isim; onu tercih etmelerinin sebebi bu. Çünkü Türkiye’de aile ve aile dışındaki erkek şiddetine karşı verilen mücadeleyi destekliyor ve kendilerini bunun bir parçası olarak görüyorlar.

Güldünya Yayınları, feminist teori ve politika kitaplarının yanı sıra dünyanın dört bir yanından kadın hareketi ve farklı feminist örgütlenme deneyimlerini, kadın biyografileri ve tanıklık derlemelerini, kadın edebiyatçıların eserlerini ve kadın sanatçılar tarafından ya da onlar üzerine hazırlanmış kitapları yayımlayacak. İlk kitapları Yoko Ono’nun 80’inci yaşgünü şerefine yayımladığı çizim ve yazılarından oluşan, dünyada da büyük ilgi gören Meşe Palamudu.

Yayınevinin ilk etapta çıkarmayı planladıkları diğer kitaplar ise şunlar:


Pussy Riot! Özgürlük İçin Bir Punk Duası (Derleme): Bir kilisedeki performanslarıyla Rusya’yı ayağa kaldırıp tutuklanan ve Putin’e meydan okuyan Pussy Riot, kadınlardan oluşan bir punk grubu. Kitap, tutuklanan kadınların hapishaneden yazdığı mektupları, şiir ve şarkı sözlerini, mahkemede yaptıkları konuşmaları, ünlülerin onlar için yazdıkları yazıları içeriyor.

Yeni Güney Asya Feminizmleri (Derleyen Srila Roy): Türkiye’de çok bilinmese de Hindistan, Bangladeş gibi Güney Asya ülkelerinde uzun yıllarıdr güçlü bir feminist hareket var. Srila Roy, burada feminist hareketin son yıllardaki durumunu ele alan makaleleri bir araya getirdi.

Agata Ölürken (Dora Pavel): Romanya’nın son yıllarda en ilgi gören yazarlarından Dora Pavel’in romanı bir kadının psikiyatrıyla olan ilişkisini anlatıyor.

Patti Smith ile Yolda: İki Kere Giriş (Mike Stipe): REM’in solisti Mike Stipe, Patti Smith’in bir turnesine fotoğrafçı olarak katıldı ve fotoğraflar çekti. Bu fotoğraflardan oluşan kitapta resimaltlarını William Burroughs, Jutta Koether, Jem Cohen, Lenny Kaye gibi isimler yazdı.

Yapım Aşamasındaki Erkek (Maxim Februari): Yazar ve felsefeci Marjolijn Februari 2012 yılında, 49 yaşındayken, hayatının kalanını kadın değil erkek olarak geçirmeye karar verdi. Bu kitap Februari’nin bu süreçte yaşadıklarını anlatırken cinsiyet geçişiyle ilgili akıllara takılan pek çok sorunun cevabını da veriyor.

Efendi (Jolien Jansing): Ünlü romancı kardeşler Emily ve Charlotte Brontë’nin Brüksel’de kaldıkları sürede Charlotte evli ve kendinden büyük bir erkekle büyük bir aşk yaşar. Jolien Jansing’in romanı bu gerçek aşkı anlatıyor. Büyük ilgi gören kitabın film hakları da satılmak üzere.
(sabitfikir)