Haydi Sen de Oyunu Kullan!

Haydi Sen de Oyunu Kullan!

HAYDİ SEN DE OYUNU KULLAN!

 

Yazar Hu Şituo ile çocuk kitapları yazarı ve çizeri Antjre Damm’ın (Damu), çocukları demokrasi ve seçim konularında düşündürmek amacıyla yazıp renklendirdiği ‘Haydi Sen De Oyunu Kullan!’ kitabı çıktı. Güldünya Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılan kitapta insanların giremediği ama evcil hayvanların özgürce dolaştığı bir mahalle ve bu mahallede yaşanan çekişmeli bir başkanlık seçimi anlatılıyor.

Kapısı sadece evcil hayvanlar için açılan, insanların giremediği ve kediler tarafından yönetilen bir mahalleye başkan seçilecek olsa oyunuzu kime verirdiniz? Evcil hayvan statüsündeki her hayvanın özgürce dolaşabildiği Kedi Mahallesi’nde sadece kediler değil köpekler, kuşlar, fareler gibi başka hayvanlar da bulunuyor, fakat mahallede köpek sayısının artması bazı kitlelere rahatsızlık veriyor. Mahalle şu sıralar büyük bir seçime hazırlanıyor ve her parti yeni gelen hayvanları kendi tarafına çekmek için çabalıyor. Elbette, her seçimde olduğu gibi bu seçimde de vaatler, şantajlar, ayak oyunları yaşanıyor. İşte bütün bunlar, kitabevlerinin raflarına bu hafta dizdikleri, online platformlarda satışı başlayan, ‘Haydi Sen De Oyunu Kullan!’ isimli kitapta geçiyor.

Yazar Hu Şituo ile İllüstratör Antjre Damm’ın hayallerindeki hayvanlar dünyasını anlatmak, çocukların demokrasi, yurttaşlık görevleri, kişisel haklar, seçimler, partiler hakkında düşünmelerini sağlamak amacıyla çıkarttıkları kitap Güldünya Yayınları tarafından Türkçeye çevrildi. Kitabın editörlüğünü Ayşe Düzkan, tasarımını Minife Yıldızhan, çevirisini ise Banu Erik yaptı. Anlaşılır ve sade bir dile sahip olan kitabın konusu kadar çizimleri de ilgi çekici. Geleneksel resimli kitaplardan farklı olan çizimler, 50’yi aşkın yayınlanmış çocuk kitabı bulunan, ödüllü çizer Antjre Damm’ın imzasını taşıyor. Damm karakterlerin ve mekanın üç boyutlu algısını göstermek amacıyla, kağıt kesme ve yapıştırma yöntemlerini kullanıyor. 1965, Almanya doğumlu çizerin kazandığı ödüller arasında Alman Torres Resimli Kitap Ödülü de bulunuyor.

KEDİ MAHALLESİNDE NELER OLUYOR?

Farklı hayvan türlerinin yaşadığı Kedi Mahallesi’nin gündeminde şu sıralar büyük ve önemli bir seçim var. Bir önceki dönemde gelmiş geçmiş en yüksek oyu alarak mahallenin kralı seçilen Kaplan seçimlerdeki en güçlü aday! Kitleleri etkileyebilme yeteneği olan, kedilerin dünya üzerindeki en yüce varlıklar olduğuna inanan Kaplan’a bütün kediler hiç kuşku duymadan itaat ediyor ve onun göklerden seçilip gönderilmiş bir lider olduğuna inanılıyor. Yönetimi elden bırakmak istemeyen bu lider, sözleriyle kedilerin can düşmanı köpekleri bile etkileyebiliyor; ancak bazı köpekler bu durumdan rahatsız! Bakalım mahalle sakinleri arasındaki bozulan uyumu hangi aday sağlayabilecek? Yönetimde söz sahibi olmak, insan dostlarına sürülen kara lekeyi temizlemek isteyen köpekler acaba kimi aday gösterecek? Seçmen kitlesi küçük olsa da, kendilerine düşen hakları kullanmak ve daha güvenli bir ortam oluşturmak için bu yılki seçimlere bağımsız aday olarak hangi hayvan katılacak?

 

HAYDİ SEN DE OYUNU KULLAN!

Yazar:                                    Hu Şituo

Çizer:                                     Antje Damm (Damu)

Yayınevi:                              Güldünya Yayınları

Baskı:                                   2023 – 1. Baskı

Yayına Hazırlayan:          Ayşe Düzkan

Çeviri:                                   Banu Erik

Tasarım Uygulama:          Minife Yıldızhan

Basın Danışmanı:              Mehtap Doğan

Baskı:                                    Berdan Matbaacılık

Dil:                                         Türkçe
Sayfa Sayısı:                       160
Sertifika No:                        45750

ISBN:                                     978-605-69442-7-7

Ebat:                                     17 x 21 cm

Bu kitabın Türkçe hakları Kalem Ajans ve

Hannele and Associates aracılığıyla alınmıştır.

 

Güldünya Yayınları: Nisan 2014’te kurulan Güldünya Yayınları adını, 2004 yılında, iki ağabeyi tarafından sokak ortasında vurulduktan sonra kaldırıldığı hastanede yine ağabeyleri tarafından öldürülen Güldünya Tören’den aldı. Güldünya Yayınları, feminist teori ve politika kitaplarının yanı sıra dünyanın dört bir yanından kadın hareketi, farklı feminist örgütlenme deneyimleri, kadın biyografileri, tanıklık derlemeleri, kadın sanatçılar tarafından ya da onlar üzerine hazırlanmış kitapları ve kadın edebiyatçıların eserlerini yayınlıyor.