Güldünya Yayınları’ndan cinsiyetçi masallara karşı-masal: Bu Senin Bildiğin Peri Masallarından Değil – Siyasi Haber
31 Aralık 2018 – Siyasi Haber
ABD’li yazar Sheri Radford imzalı Bu Senin Bildiğin Peri Masallarından Değil, geleneksel peri masallarında yatan ayrımcı fikirlere bir balyoz vurarak modern bir karşı-masal örneği sunuyor. Büyürken severek dinlediğimiz peri masallarının karanlık yüzünü fark etmemizi sağlayan kitap bu yeni bakış açısı ihtiyacından doğan, hem çocukların belli cinsiyet kalıplarına daha küçücükken sokulmalarının önüne geçen hem de büyüklere artık nelerin değiştirilmesi gerektiğini hatırlatan bir peri masalı. Çocuk edebiyatında şimdiden kült bir karşı-masal haline gelen Bu Senin Bildiğin Peri Masallarından Değil, çocuklarını masaldan mahrum bırakmak istemeyen ama onların gerçekleri öğrenmeye ve mizaha da hakkı olduğunu bilen ebeveynlerin ilgisini çekecek. Güldünya Yayınları daha önce de feminizmin tarihi ve taleplerini çocuklara yalın bir dille taşıyan kitaplar yayınlamıştı.
Güldünya Yayınları tarafından Arzu Karacanlar’ın çevirisiyle raflardaki yerini alan kitabın basın bülteni ise şu şekilde: “Prenses Candi sıradan bir prenses değildir. Matematik problemleri çözmeye bayılır, annesi bir turşuya dönüşmüştür ve hiçbir yaşlı prensin ona uygun olmadığını bilir.
Bu yüzden kral babası Candi’nin evlenme zamanının geldiğini açıklayınca, bir koca bulma işini kendi üstlenmeye karar verir. Böyle bir canlının nasıl bulunacağını bilmediğinden, ilham almak için peri masallarına başvurur.
Peki Prenses Candi Prens Çekici’yi bulabilecek midir? Yoksa bütün bulduğu bir grup hilebaz, ağlak oğlan mıdır?
Yani her şey masallardaki gibi midir? Onlar muratlarına erer mi, biz de kerevetine çıkabilir miyiz?
Bu Senin Bildiğin Peri Masallarından Değil, her yaştan okura peri masallarının da mizah, romantizm, cebir problemleri ve en azından bir turşuyla ilgili olabileceğini gösteriyor. Kurbağa öpmekle ve kurbağaların dönüştüğü prenslerle derdi olan, her yaştan kızın ilgisini çekebilecek bir kitap.”
Güldünya Yayınları daha önce de feminizmin öğretilerini, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadın hareketinin tarihi ve taleplerini çocuklara yalın bir dille taşıyan kitaplar yayınlamıştı.
Yorumlara kapalı, fakat geri izlemeler ve pingback açık.