Küçükler İçin Demokrasinin El Kitabı

Küçükler İçin Demokrasinin El Kitabı

demokrasi_kapakÇocukların çok az söz hakkı olduğunu düşünen İsveçli yazar Sassa Buregren, yine şaşırtıcı bir kitapla ebeveynlerin karşısına çıktı. Genç okurlar için feminizmin kült kitaplarından sayılan Küçük Feministin Kitabı ile sadece çocukların değil, yetişkinlerin de ilgisini çekmeyi başaran yazarın Küçükler İçin Demokrası̇nı̇n El Kitabı isimli eserini de Güldünya Yayınları Türkçeye kazandırdı. Alışılmadık temaları genç okurlara çizgileri ve metinleriyle aktaran Buregren’in 2015 yılında kaleme aldığı ve Türkiye’de büyük ilgiyle karşılanan Küçük Feministin Kitabı, dünyanın en iyi feminist çocuk kitapları arasında gösteriliyor. “Çocuklar için iyi bir toplum, hepimiz için iyi bir toplum demek” diyen Sassa’nın 15 Mart’ta raflarda yer alacak yeni kitabı da güzel şeyler vadediyor.

 

NE DEMEK Kİ DEMOKRASİ?

Çocukların Jorinda ile birlikte demokrasinin izini sürecekleri, aile meclisinden Avrupa Birliği’ne, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nden demokrasi tarihine kadar pek çok konuda bilgi edinecekleri kitapta beş milyon insanı sorunların silahsız çözülebileceğine inandırmış Mahatma Gandhi, ilk çocuk hakları deklarasyonunu yazan Eglantyne Jebb, Pakistan’da binlerce çocuk işçiyi kurtaran Iqbal Masih, 2. Dünya Savaşı’nda Naziler’in kurbanı olan Anne Frank, İsveçli kadınların oy kullanma hakkını alması için mücadele eden Elin Wagner ve yazdığı kitaplarla pek çok çocuğa cesaret veren Astrid Lindgren’in hikayesi de yer alıyor.

Küçükler İçin Demokrası̇nı̇n El Kitabı’nda demokrasinin tanımıysa kısaca şöyle yapılıyor: “Bütün insanlar eşit değerdedir. Çocuklar da, yetişkinlerle eşittir. Herkes ne düşündüğünü söyleme hakkına sahiptir. Herkes içinde yaşadığı toplumu etkileme ve iyileştirme hakkına sahiptir. Her zaman haklı olamazsın ama her zaman fikrini söyleyebilirsin. Bazen istediğini gerçekleştirmek için kendin gibi düşünen insanlarla birlik olman gerekir.”

demokrasinin-el-kitabıFARKLI TEMALARIN YAZARI

Sanatçılar Örgütü KRO’nun ve İsveç Yazarlar Sendikası’nın üyesi olan İsveçli yazar/sanatçı Sassa Buregren 1 Nisan 1953’te Hässleholm’de dünyaya geldi. Halen ailesiyle birlikte İsveç’in batı kıyısındaki Gothenburg’ün güneyinde küçük bir balıkçı köyü olan Bua’da yaşıyor. Çocuklar için kitaplar yazan ve resimleyen Sassa Buregren, feminizm, demokrasi, babası cezaevinde olan bir çocuk gibi, daha önce bu alanda ele alınmamış temaları işlemesiyle tanınıyor. Buregren ayrıca edebi nakış olarak tanımladığı eserler yapıyor. Çalışmalarını sürekli bir keşif yolculuğu olarak tanımlayan yazar şöyle diyor: “Resim yapmak ve yazmak benim dünyayı anlamak için kullandığım araçlarım. Benim için kelimeler ve resimler el ele yürüyen iki dil.”

 

KÜÇÜKLER İÇİN DEMOKRASİNİN EL KİTABI

“Ne anlama geliyor öyleyse çocuk olmak? Erken yatmak, erken kalkmak, üstünü giymek, yemek yemek, dişlerini fırçalamak, burnunu silmek ama hepsini, kendimiz istediğimizde değil büyükler istediğinde yapmak. Francala yemek isterken esmer ekmek yemek zorunda olmak. Çocuk olmak ayrıca, yetişkinlerin senin dış̧ görünüşün, sağlık durumun, kıyafetlerin veya gelecek planların hakkında en özel eleştirileri yapabilmesidir. Ben sık sık büyüklere böyle davranılsaydı ne olurdu diye düşünmekten kendimi alamıyorum.”
 A.L.

(Peki Dagens Nyheter [Günün Haberleri] gazetesine 1938 yılında bu mektubu gönderen A. L. de kim? Cevabı için s.42 ́ye bakınız)

 

Güldünya Yayınları

Yazan ve Resimleyen: Sassa Buregren
Çeviri:Helin Topal
Yayına Hazırlayan:Ayşe Düzkan
Türkçe Baskı Uygulama:Mine Özalp

Güldünya Yayınları – Kadın Kültür ve İletişim Vakfı İktisadi İşletmesi
Katip Mustafa Çelebi Mahallesi, Tel Sokak No: 20/3 – Beyoğlu – İstanbul

www. guldunyayayinlari.com & [email protected]