Meşe Palamudu

Meşe Palamudu

3

Yirminci yüzyılın sanat tarihine kattığı önemli isimlerden biri olan Yoko Ono’nun sekseninci doğum günü şerefine yayımlanan kitabı Meşe Palamutu Güldünya Yayınları tarafından Türkçeye kazandırıldı.

Meşe Palamutu müzik, sinema, şiir ve kavramsal sanatla ilgilenen Yoko Ono’nun 1964 yılında yayımlanan Grapefruit adlı çalışmasının devamı niteliğinde. Geçtiğimiz yıl yayımlanan Meşe Palamutu/Acorn da Zen düşüncesinden ilham alan açıklamalardan ve Ono’nun çizimlerinden oluşuyor. Meşe Palamutu’nun bir de küçük öyküsü var.yokokapakJohn Lennon ve Yoko Ono 1968 yılının haziran ayında İngiltere’deki Coventry Katedrali’nin bahçesine birer meşe palamudu eker. Bir yıl sonra evlenecek olan çift bu tohumların dünya barışı dileklerini temsil ettiğine inanmaktadır. Evlenmelerinin ardından aralarında Kamboçya, Arjantin, İsrail, Kanada’nın bulunduğu ülkelerin devlet başkanlarına birer meşe palamudu göndererek barışın “canlı heykelleri” olarak tanımladıkları bu tohumların ekilmesini isterler. İyi ve kötü tepkiler alırlar, örneğin Malezya Kralı meşe palamudunun sarayının bahçesine ekileceğini bildiren bir mektup gönderir çifte.

Kitapta yer alan çizimlerin önemli bir kısmı 1996-1997 yılları arasında bir web projesinde yayınlanmış. Yoko Ono’nun her birini birer meşe palamudu olarak tanımladığı açıklamalar haiku geleneğinden ilham alan açıklamalar her okuyana farklı şeyler hissettiriyor, düşündürüyor.