Kadınlardan kadınlar için yayınevi: Güldünya - Gelecek

Kadınlardan kadınlar için yayınevi: Güldünya – Gelecek

Kadın kurtuluş mücadelesine ilişkin kitaplar yayınlamak üzere kurulan Güldünya Yayınevi ile görüştük…

image045-2 

İmge Tabakçı – Gelecek Gazetesi (14.9 2014) 

İlk kitabınız yayınlandı ikincisi de çıkmak üzere, Gelecek Gazetesi olarak bu röportaj vesilesi ile sizi kutluyor, başarılar diliyoruz. Yayınevinizin ismi iki ağabeyi tarafından öldürülen Güldünya Tören’den geliyor. Ülkemizde binlerce öldürülen kadın varken neden Güldünya’nın adını tercih ettiniz?

Çok teşekkür ederiz. Güldünya’nın ölümünde özel bir durum var, biliyorsunuz, ağabeyleri tarafından önce yaralandı ve kurtarıldı. Hastanede yatarken kapıdaki güvenlik görevlisinin aileden oldukları gerekçesiyle odasına girmelerine izin verdiği ağabeylerinin ikinci saldırısına uğradı ve bu kez öldürüldü.  Güldünya’nın katledilişi, kadınlara yönelik şiddetle ilgili birçok gerçeği ortaya koyuyor; en büyük tehlikenin aileden geldiğini, devletin ailenin yani katilin yanında yer aldığını mesela. Güldünya kadınların öldürüldüğü cinayetlere karşı mücadelede bir simge oldu, hatta Aylin Aslım onun için bir şarkı yaptı. O yüzden onun adını feminist bir yayınevinde yaşatmanın özel bir anlamı var. Diğer yandan Güldünya, az bulunan ve çok güzel bir isim.

Güldünya nasıl işleyişte bir yayınevi? Mesela yayınevinin patronu var mı?

Hayır, patronumuz yok. Yayınevi fikri daha önce Kadınlara Mahsus Gazete Pazartesi’yi çıkartan Kadın Kültür ve İletişim Vakfı’nın faaliyetlerini yürüten kadınlar arasında oluştu, aramıza yeni kadınlar katıldı. Bütün kararları ortak vermeye çalışıyoruz.  Amacımız kâr etmek değil ayakta kalabilmek. Gönüllü emek bizim için önemli ama kimsenin emeğini karşılıksız ya da yok pahasına kullanmamak da en az onun kadar önemli.

İlk kitabınız Yoko Ono’nun “Meşe Palamudu” kitabıydı. Kitabın künyesine baktığım zaman hep kadınların adını gördüm. Güldünya tamamen kadınların üretim yaptığı bir yayınevi mi olacak? Yazarı, editörü, grafik tasarımcısı, çevirmeni hep kadınlardan mı olacak?

Güldünya feminist bir yayınevi. Kolektifimizde sadece kadınlar var, grafik tasarımcımız da kolektifin bir parçası. Editörlerimizin çoğu da. Çevirmenlerimiz de kadın. Çünkü feminizm kadın kadına yapılan bir iş. Ama yazarlarımız arasında cinsiyet geçişi yapmış bireyler (örneğin adı büyük ihtimalle İnşa Halindeki Erkek olacak olan kitabımızın yazarı Maxim Februari bir trans erkek) var, Türkçe ismi henüz belli olmayan (Two Times Intro: On the Road with Patti Smith) ve Patti Smith’in bir turnesinde Mike Spite’ın çektiği fotoğraflardan oluşan kitabımızın “resimaltı” yazarları arasında erkekler var. Çünkü Güldünya feminist bir yayınevi ama yayın alanı feminizmle sınırlı değil.

Türkiye’de kadınlar hayatın her alanında sıkıntı yaşıyor. Siz yayınevi olarak hangi sıkıntıları yaşadınız/yaşıyorsunuz?

Henüz bir sıkıntı yaşamayacak kadar kısa bir geçmişimiz oldu.

İlk kitabınız Yoko Ono’nun kitabı “Meşe Palamudu”ydu, ikincisi de Pussy Riot üzerine bir kitap. Kadın mücadelesine dair teorik kitaplar da yayınlayacak mısınız?

Pussy Riot Özgürlük Üzerine Bir Punk Duası, feminist punk grubu Pussy Riot’ın, iki yıl önce katedralde yaptıkları korsan bir gösteri sonrasında, Putin iktidarı tarafından hapse atılması üzerine başlayan süreçte tutuklu kadınların tanıklıkları, şarkı sözleri, şiirler, gruba destek mesajlarından oluşan bir derleme. Teorinin sadece akademide üretildiğinin varsayıldığı bir dönemden geçtiğimizin biz de farkındayız ama bu kitapta, özellikle politik iktidarın dini çıkarlarına alet etmesi vb konularda, Türkiyeli okurun da çok yararlanacağı şeyler var. Sıradaki kitabımız ise, Srila Roy’un Güney Asya Feminizmleri adlı derlemesi.

a3

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Aslında feminist kitaplar basan birçok yayınevi var, onların katkısını inkâr etmek aklımızın ucundan geçmez. Ancak biz hem hareketin ihtiyaçlarını öncelemeye çalışan, feminizmin, kadınların özgürlük mücadelesinin ve varoluşunun bütün boyutlarını ele almaya çalışan, feminizmin sadece batımızdaki değil doğumuzdaki örneklerini de sunmayı hedefleyen bir yayın çizgisi izlemeye çalışacağız. Okurlarımızın öneri, talep ve destekleri bizim için çok değerli.