bilge bir kadının kaleminden masallar – Mesele Dergi
Mesele – 26.07.2020
Ayşe Düzkan
biliyorum, insanın kendisinin de parçası olduğu yayınevinden çıkan bir kitap hakkında yazı yazması çok da muteber bir durum değil. ama büyüklere feminist masallar’da, yayınevinin kolektifinde bulunmayan çok fazla kadının emeği var ve kitaba benim çok az emeğim geçti. bütün bunlar belki bu yazıyı affettirir diye umuyorum.
dünyanın en büyük ülkelerinden olan ve feminist hareketin (aynı zamanda komünist hareketin) çok güçlü olduğu hindistan ve kültürü, fazlasıyla basitleştirilmiş ve plastikleştirilmiş versiyonlarıyla gündelik hayatımızın bir parçası. büyüklere feminist masallar, bu kültürün daha geleneksel unsurlarını, tamamen sorgulayan bir noktadan ele alarak sunuyor bize. kitabın içinde yer alan metinler, biraz da “hisseli kıssalar” olarak yorumlanabilir, çoğu insanı derin derin düşündürüyor, bazılarından her okurun farklı sonuçlar çıkartması mümkün. ama kitabın şimdilerde batı’da çok popüler olan, güldünya’nın da yayınevi olarak ilgi gösterdiği ve bazı örneklerini yayınladığı alternatif masallar/karşı prensesler akımının öncülerinden olduğunu düşündüren çok şey var.
o kitaplar da, büyüklerin de keyif alabileceği metinler içeriyor. ama bu masallar gerçekten esas olarak yetişkinlerin ilgisini çekecek türde. çoğu keskin bir mizah içeriyor, insanı zaman zaman acı acı, zaman zaman hınzır hınzır güldürüyor. kitabı kaleme alan hakkında hiçbir şey bilmeseniz bile, bilge bir kadın olduğunu hissederseniz. geleneksel metafor ve simgelerle pekala özgürlükçü bir metin üretilebileceğini görmek çok güzel. büyüklere feminist masallar, kapağı kadar canlı ve heyecanlı desem, abartı olmaz.
Yorumlara kapalı, fakat geri izlemeler ve pingback açık.