Hayır, Hayır Demektir

Hayır, Hayır Demektir

Zaman ileriye doğru akıyorsa da gündemimiz hala yerinde saymakta: kadına yönelik şiddet. Erk sahiplerince sarf edilen, basmakalıp sözlerimiz var, ‘biri bu gidişe dur demeli’ gibi. Peki, bu ‘biri’ kimdir? Bizden başkası olabilir mi? Irène Zeilinger, yeni kitabında tüm dünya kadınları gibi, hepimiz gibi, bu sorunun peşine düşüyor ve kadınları, hapsedildikleri edilgenlik kafesinden kurtarmak üzerine, ‘gerçekten’ kafa yoruyor.

“İzin verin de önce kendimi tanıtayım: Yaklaşık on beş yıldır kadınlar için özsavunma dersleri veriyorum. Avrupa’nın neredeyse her yerin­de ve Latin Amerika’da çok sayıda kadın ve genç kız grubuyla çalıştım. Pek çok kadın gibi ben de bir gün şiddetle karşılaşabileceğimin bi­lincindeyim. Çaresiz kalmaktansa, hem kendimi korumanın hem de savunabilmenin en iyi yollarını aradım. Bugün, öğrendiklerimi sizler­le paylaşmak istiyorum. Sizlere, hem “özsaygı” oluşturmayı, hem baş­kalarına saygı gösterip hem de size saygı duyulmasını nasıl talep ede­ceğinizi gösterebilmeyi diliyorum. Şiddet bir kader değil, biz kadınlar, güvenliğimiz için harekete geçebiliriz. Yazmaya koyulmamın nedeni, kurslarıma katılan kadınlara, kadın arkadaşlarıma ve ailemden kadınlara önerecek bir kitap bulamamam­dan kaynaklanıyor. Böyle bir kitap yoktu. İşte şimdi var!” – Irène Zeilinger

 

guldunya_Hayir_kapakUzun yıllardır kadınlar için özsavunma kursları veren Belçikalı feminist Irène Zeilinger’in ifade ettiği gibi, bu kitap bir kursun yerini tutmuyor. Fakat kendini daha iyi ifade edip daha etkili yöntemlerle savunabilen kadınlar yaratmak için bir ilk adım niteliği taşıyor. Zeilinger, sözlü, fiziksel ve psikolojik şiddete karşı durabilen kadınlar için, erkek egemen toplumsal hayatın dayatmalarını bir kenara bırakıp, kapsamlı bir yol haritası, hatta bir hayatta kalma kılavuzu yaratıyor. İnsanların en temel haklarından biri olan güvende hissetme ihtiyacını kadınların gözünden değerlendiren kitabın Türkiye’ye uyarlanmış hukuki danışmanlık bölümleri, Mor Çatı gönüllüsü, avukat Selin Nakıpoğlu tarafından hazırlandı.

 

IRÈNE ZEILINGER

Irène Zeilinger, uzun yıllardır dünyanın farklı yerlerinde özsavunma dersleri veriyor. Düzenlediği temel özsavunma kurslarına 4 binden fazla kadın ve kız katıldı, binlerce kişiyle atölye çalışmaları yaptı ve 30 öğretmen yetiştirdi.

 

HAYIR, HAYIR DEMEKTİR

Yazar: Irène Zeilinger

Çeviri: Handan Öz

Sayfa Sayısı: 218

Fiyat: TL

Yayın Tarihi: Mart 2017