Bir Yangının Külünü

Bir Yangının Külünü

gulbahar

Müzik dünyasının yakından tanıdığı Gülbahar Kültür, Türkçedeki ilk romanı “Bir Yangının Külünü…” ile Güldünya Yayınları’nda.

1990’lı yıllar… Berlinli Arife ve İstanbullu Canan Almanya’da bir konferansta tanışıp yazışmaya başlar. Kısa bir süre içinde mektuplar, fakslar, uzun telefon görüşmeleriyle yoğun bir aşkın ortasında bulurlar kendilerini. Serbest çalışan Arife’nin İstanbul ziyaretleriyle yaşanan aşkları, farklı şehirlere, farklı dünyalara, farklı ruhsal yapılara ve geçmişin her ikisinde bıraktığı izlere göğüs germekte güçlük çeker.

Gülbahar Kültür kâh duygulu kâh erotik üslubuyla 1990’lı yılların İstanbul ve Berlin fonunda iki kadının ilişkisi aracılığıyla aşkın evrensel sorunlarına değiniyor. Kültür’ün şiirlerinde başat rol oynayan ritim, erotizm ve ironi romanın da ana unsurlarından.

guldunya_BirYangininKulunu_OnKapakMüzik dünyasının derlediği albümler ve İstanbul da dahil, Avrupa’nın birçok kentindeki DJ performanslarıyla tanıdığı Bremenli yazar bu romanında 1990’lı yılların İstanbul ve Berlin fonunda iki kadının aşkı aracılığıyla aşkın evrensel sorunlarına göz atıyor.

Yazar hakkında

Ordu’da, 1965 yılında doğan Gülbahar Kültür on dört yaşına kadar İstanbul’da yaşadı. Daha sonra gittiği Bremen’de, Bremen Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı ve Kültür Bilimleri bölümlerini bitirdi. Şiir, öykü, masal, absürt diyalog, grotesk edebiyat ve mizah yazıları yazdı. 1999 yılında kurulan, merkezi Köln‘de bulunan WDR-Funkhaus Europa adlı radyonun kuruluşundan itibaren kadrosunda yer aldı ve halen bu radyoda müzik editörü ve redaktörü olarak çalışıyor. 2002-2005 yılları arasında Açık Radyo‘da haftalık “Global Beats” isimli programı hazırlayıp sundu. 1990’ların ortalarından itibaren DJ olarak başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesini gezdi. 2002’den beri Lola’s World Records çatısı altında dünya müziğinden albümler derliyor. Derlediği yüzü aşkın albüm arasında en bilinenleri Oriental Garden, Babylon Bar, Latin Garden, Gypsy Garden, Sufi’s Secret, Swing Style, Lola’s New World Classics, I Love Balkan Music dizileri oldu. Kültür’ün bestelenmiş şiir ve şarkı sözlerinden oluşan parçalar Ağustos 2012’de yayımlanan United Colors Of Words adlı albümde toplandı. Alman Yazarlar Sendikası üyesi olan Gülbahar Kültür, yaşamını Bremen’de sürdürüyor.

Kitapları:

Konuşmak mı-Susmak mı, Zwischen Schweigen und Reden, (Şiir, Türkçe ve Almanca olarak iki dilde yayımlandı), Merhaba Yayınları, Bremen, 1987

Laufend durchs Leben, (Şiir) Edition CON, Bremen, 1994.

Sustuğun Yerde Kal, Pencere Yayınları, (Şiir), İstanbul, 1997

Das Märchen von der Tränensammlerin, Pamela Helmer Verlag, Korbach, 1999

Vermindert Schuldfähig (Şiir) Almanca), Geest-Verlag, Ahlhorn, 2000

Rudolf und Destina (Öykü), Geest-Verlag, Ahlhorn, 2002

Minyatürler, Liman Yayınları, (Şiir) İstanbul, 2013

Der Wortschatzräuber, (Öykü) Elif Verlag, Nisan 2015’de çıkacak.

Katkıda bulunduğu kitap:

Der Fiebervogel oder Wer die Nachtigall hört, (Masal), Pamela Helmer Verlag ile birlikte, Korbach, 2004