Güldünya’nın ismi kitaplarda yaşayacak - Milliyet

Güldünya’nın ismi kitaplarda yaşayacak – Milliyet

Töre cinayetlerinin sembol ismi Güldünya Tören’in adı artık kitaplarda da yaşayacak. 

Henüz 22 yaşındayken ağabeyleri tarafından 2004 yılında öldürülen genç kadının ismi yaşam mücadelesi vermek için gelip son nefesini verdiği İstanbul’da açılan bir yayınevine verildi.

guldunya-nin-ismi-kitaplarda-yasayacak-4566541

Damla Yur – Milliyet (12.07.2014)

Akrabası tarafından tecavüze uğrayıp hamile kalan 22 yaşındaki Güldünya Tören, 2004 yılında aile meclisinin karar doğrultusunda sokak ortasında ağabeyi tarafından kurşunlanmış yaşam mücadelesi verdiği hastanede uğradığı ikinci saldırıyla yaşamını yitirmişti. Uğradığı vahşet nedeniyle aile içi şiddet, tecavüz ve töre cinayetlerinin sembol ismine dönüşen Güldünya ‘nın adı Kurtuluş’ta kurulan bir yayınevine verildi. Pazartesi Dergisi’ni çıkartan Kadın Kültür ve İletişim Vakfı bünyesinde kurulan yayınevi, kadın hareketi, kadın biyografileri ve kadın edebiyatçıların eserlerini yayınlayacak. İlk çalışması Yoko Ono’nun 80. yaş günü şerefine yayınladığı Meşe Palamutu (Acorn) olan yayınevi, şimdi de Rusya’yı ayağa kaldıran feminist punk grubu ‘Pussy Riot’ üyeleri hakkında bir Kitap hazırlıyor.

Bver7yDCMAMBmSx.jpg-large

‘Hatırlamak istemiyoruz’

Güldünya’nın isminin yayınevine verilmesinden memnuniyet duyduklarını belirten ağabeyi Orhan Tören ise şunları söyledi: “Biz bir hata yaptık. Biz artık unutmak bu olayı yaşanmamış saymak istiyoruz. Şarkı, türkü yapıyor, film çekiyorlar onun adı tekrar gündeme geliyor. İnanın tekrar tekrar üzülüyoruz. Artık hatırlamak istemiyoruz”