Oğlanlar

Oğlanlar

 

Bir muharebe alanı olarak beden, bir uyuşturucu olarak erkeklik…

“Bir öykü anlatacağım. Ama bu öykü herkese göre değil. Görmek isteyenlere, büyüteci gözüne dayayıp sıra dışı olanı izlemeye cesaret edebilenlere göre bir öykü. Bu tür şeylere karşı körsen, sana göre bir öykü değil. Ama gözlerin açıksa dikkatle dinle! Öykü, köknar gövdelerinin kızıl bir kor gibi ışıdığı ormanda, küçük bir açıklıkta başlıyor. Gökyüzü alacakaranlık mavisi, orman sessiz, sakin. Eski evin ince pencerelerinden tiz, ısrarcı bir telefon sesi geliyor.“

Gündelik hayata dair sert ve gerçekçi bir anlatımı, peri masallarını da andıran şiirsel dille bir araya getirerek olağanüstü bir roman kaleme alan Jessica Schiefauer’in Oğlanlar (Pojkarna) isimli kitabı Güldünya Yayınları tarafından Türkçeye kazandırıldı. Kitap, bu ay raflarda olacak.

Jessica Schiefauer-fotoğrafçı- Hillevi Nagel

AUGUST ÖDÜLÜ ALDI

Şu ana kadar Fransa’dan Finlandiya’ya, Danimarka’dan Suriye’ye kadar birçok ülkede yayınlanan Oğlanlar, İsveç Yayıncılar Birliği tarafından August Ödülü’ne layık görüldü. Adını ünlü İsveçli yazar August Strindberg’den alan ödül, 2011 yılında verildi.

Ergen şiddeti, toplumsal cinsiyet rolleri, cinselleşen bedene yönelen bakış ve algı gibi birçok konuyu akıcı bir dille ele alan Jessica Schiefauer, 1978 yılında İsveç Kungälv’da dünyaya geldi. Elektronik müzikten, arkadaşlarının fikirlerinden, tramvay ve trenlerde yaşadıklarından ilham aldığını, toplumsal cinsiyet, sınıf, dilin sonsuz imkanları ve kendi kendini şaşırtma yeteneğinin ilgisini çektiğini söyleyen İsveçli yazar, halen Göteborg’da yaşıyor.

OĞLANLAR / JESSICA SCHIEFER

jes2
Kitap Adı: Oğlanlar (Pojkarna)

Yazar: Jessica Schiefer

Yayınevi: Güldünya Yayınları

Çeviri: Ali Arda

Yayına Hazırlayan: Ayşe Düzkan

Son Okuma: Beyhan Demir

Kapak ve Kitap Tasarım: Mine Özalp

Basım: Mart 2018, İstanbul